Orale chirurgie
Behandeling
Wij streven naar een onstekingsvrije mond in onze tandartspraktijk. Orale chirurgie kan noodzakelijk zijn om problemen in uw mond adequaat aan te pakken. Chirurgische behandelingen die in onze praktijk worden uitgevoerd zijn het verwijderen van verstandskiezen, het uitvoeren van een wortelpuntbehandeling of het doen van een bot- en/of tandvleescorrectie.
Wat wordt er van u verwacht?
Na een chirurgische ingreep dienen de weefsels te herstellen. Wij schrijven naast pijnmedicatie ook voor hoe de wond te verzorgen en wij verwachten van u dat met zorg de instructies worden opgevolgd zodat er een goed herstel kan optreden.
Hygiëne is uiterst belangrijk voor een goed herstel. Ter aanvulling op uw dagelijks mondhygiëne dient u minimaal twee weken te spoelen met een door ons geadviseerd spoelmiddel om het wondgebied schoon te houden. Meestal kunt u na twee weken het behandelde gebied schoon houden door het te poetsen.
Kosten
De kosten van een chirurgische ingreep kunnen zeer sterk variëren en daarom is een indicatie niet goed te geven zonder uw situatie in de praktijk te beoordelen.
Het behandeltraject
Service en kwaliteit staan bij ons voorop. Wij willen samen met u een mooi, gezond en duurzaam resultaat bereiken en behouden. Een resultaat dat gezien mag worden, omdat het zo goed bij je past!
Behandel video's
Om te beoordelen of een chirurgische ingreep zinvol is voor uw situatie starten wij altijd met een intake waarin er informatie wordt verzameld over uw probleem, wens en mondsituatie.
Tijdens de eerste kennismaking vragen wij u om een een gezondheidsvragenlijst in te vullen en uw medicijngebruik door te geven. Het is dus handig wanneer u een overzicht van uw apotheek meeneemt. Onze professionals brengen uw probleem in beeld en beoordelen de mondgezondheid waarna een bespreking volgt. Tijdens de intake wordt het behandeltraject besproken en de risico's van een ingreep met u doorgenomen.
Voordat behandeling plaats zal vinden dient u akkoord te geven om de kostenbegroting die u heeft ontvangen.
Voorafgaand aan de behandeling is het prettig om te weten welke kosten u kunt verwachten. Met de begroting kun u samen met uw zorgverzekeraar kijken of zij (een deel van) de behandeling vergoeden. Tevens kan per ingreep het sterk variëren hoeveel afspraken nodig zijn. Dit kunnen zowel behandel- als controle afspraken zijn.
Veelgestelde vragen over
Orale chirurgie
Restauratieve tandheelkunde is veelomvattend en daarom kunnen wij ons voorstellen dat u de nodige vragen heeft. Wij hopen dat u hieronder de meeste antwoorden op uw vragen kunt vinden!
Dit varieert sterk, maar heeft meestal te maken met problemen die aanwezig zijn of wanneer er een groot risico bestaat op het ontstaan van problemen in de toekomst. In de meeste gevallen komt dit door ruimtegebrek in de kaak voor de verstandkiezen waardoor ze maar gedeeltelijk doorbreken. Het risico ontstaat meestal doordat de kiezen niet goed schoongehouden kunnen worden.
Indien u in het verleden een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, kan het soms zo zijn dat de wortelpunt chronisch onstoken blijft. Er kan dan voor worden gekozen om de wortelpunt te verwijderen. Dit gebeurd door het tandvlees opzij te schuiven en via deze weg toegang te krijgen naar de wortelpunt zodat deze verwijderd kan worden. Soms is het nodig het overgebleven stukje van de wortel nog reinigen en te vullen met een lichaamsvriendelijk vulmarteriaal.
Dit kan veel verschillende redenen hebben, maar in de meeste gevallen wordt dit toegepast vanwege esthetiek of teruggetrokken tandvlees. Het kan in sommige gevallen van groot belang zijn voor het behoud van een tand of kies. Voor alle chirurgische ingrepen, maar met name voor een tandvleescorrectie is een uitmuntende mondverzorging van belang voor een langdurig resultaat.
Tijdens de behandeling bent u verdooft dus hoort u geen pijn te ervaren. Aangezien het tandvlees na een chirurgische ingreep moet herstellen is het wel normaal dat u na de behandeling napijn ervaart. Er wordt pijnstilling voorgeschreven en normaliter zijn na twee weken de klachten voorbij.
Dit hangt af van welke behandeling u ondergaat en tijdens een intake worden de risico's voor uw situatie besproken. Over het algemeen is tijdens de eerste 2 weken kans op een bacteriële infectie het grootste risico, vandaar dat het van belang is de nazorg instructies op te volgen om deze kans zo klein mogelijk te houden.
Tandarts
Tandarts Irfan Abas is gespecialiseerd in het plaatsen van implantaten en de reconstructies daarop.
Irfan Abas heeft zich naast de algemene tandheelkunde heeft gespecialiseerd in implantologie, orale chirurgie en restauratieve tandheelkunde. Naast zijn werkzaamheden bij Tandarts Abas, is hij tevens auteur van vele artikelen en redacteur geweest voor het tandheelkundige tijdschrift TandartsPraktijk. Sinds 2019 heeft hij zijn eigen opleidingsinstituut de Abas Implant Academy, om tandartsen op te leiden in de orale chirurgie en implantologie. Het geven van onderwijs en lezingen is, naast zijn werk aan de stoel, zijn passie en dat doet hij regelmatig in binnen- en buitenland.
Erkenningen:
tandarts-implantoloog, NVOI-erkend
restauratief tandarts, NVVRT-erkend
Uw team
Irfan Abas